Intuïtief schilderen

Het kan heel verrassend zijn om te beginnen met schilderen enkel en alleen vanuit kleur. Hierdoor ontstaan vormen, vlakken en lijnen die weer kunnen leiden tot andere vormen. Het is een hele vrije manier van werken waarbij je een stuk ontplooit waar je anders jezelf vaak geen ruimte voor geeft. De schilderijen die hier uit ontstaan hebben altijd een heel persoonlijk en eigen karakter omdat je een stuk van je onderbewuste aanboort. Het blijft iedere keer weer wonderlijk dat ook mensen die nooit een penseel hebben aangeraakt tot prachtige resultaten komen met een heel persoonlijk verhaal. Ook al heb je het al een paar keer gedaan, dan zal je merken dat het intuïtieve proces je steeds weer op nieuwe terreinen brengt.

Zomeracademie

Deze week is bedoeld voor alle mensen die verder willen komen met schilderen en tekenen dan in de reguliere cursussen. Doordat we in de ochtend op academische wijze beginnen met tekenen, trainen we onze tekenhand die we vervolgens in de middag omzetten in schilderen. Binnen deze week gaan we aan het werk met stilleven, landschap, model, stad en fantasie en wordt zowel de figuratieve kant als de abstracte kant behandeld. Doordat de lessen worden afgewisseld met kunsthistorische lezingen door de Kunsthistoricus Aldwin Kroeze, wordt de insteek van het schilderen en tekenen verder verdiept.

‘In de voetsporen van…’

In deze workshops wordt altijd een kunstenaar centraal gesteld. In de ochtend wordt er een lezing gegeven door de kunsthistoricus Aldwin Kroeze. Hierin vertelt hij op boeiende wijze over de desbetreffende kunstenaar over zijn leven en techniek van schilderen. Daarna volgen er wat oefeningen en wordt er in de middag aan een groot schilderij gewerkt. Het is een unieke manier om te leren hoe grote kunstenaars gewerkt hebben en hoe je die technieken weer in eigen werk kan toepassen.

‘Stad’

Hoe schilder je zoiets gecompliceerds als de stad? Als een dictee wordt in deze workshop alles stap voor stap voorgedaan. Er wordt gestart met perspectief. Om ervoor te zorgen dat de verhoudingen en de diepte klopt. Door gebruik te maken van sponzen, paletmes en penselen krijg je te maken met allerlei technieken die je kan toepassen met acryl.

Plein-air schilderen

In de zomer maanden worden er driedaagse workshops georganiseerd waarbij we gaan schilderen op verschillende locaties in het landschap. Het Gooi en omgeving biedt een enorme variëteit aan landschappen waardoor we ieder dag in ander soort omgeving ons kunnen begeven. Daarbij zal je merken dat als je in het landschap werkt tekst wohopsdit een hele andere discipline verreist dan het schilderen vanaf een foto.

Voor meer informatie:

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.